verdraaid fijn wonen in Meerstad

Aardbevingsbestendig, Duurzaamheid, Nieuwbouw

Omschrijving

Meerstad is een nieuwe wijk, ten oosten van de stad Groningen, waar gewoond kan worden in de natuur, op een steenworp afstand van de drukke levendige stad. Daarbij speelt de aanwezigheid van water(recreatie) een belangrijke rol. Ook op het Talingeneiland, een eiland met zo’n twintig vrije kavels, staat het contact met het water centraal. Fotograaf Jan Duker (www.janduker.nl) legde dit verdraaid fijn woonhuis vast op de gevoelige plaat.

Voor een jong en ambitieus stel ontwierp burovanplan een woonhuis dat zowel binnen als buiten een optimaal contact zoekt met de omgeving. De grote open woonruimte op de begane grond is betrokken bij de tuin die rondom de woning ligt. Door het verdraaien van de woning op het kavel wordt bovendien optimaal van het uitzicht op het water geprofiteerd. Daarmee worden zichtlijnen nog langer en sterker. Bovendien ontstaat er een continue tuin die rondom het woonhuis loopt en minder is opgedeeld in voor-, zij- en achtertuin. Door de verdraaiing verloopt de inrit bovendien van breed naar smal en vormt daarmee een inleiding naar de entree van het huis. De grote vide aan de waterzijde maakt dat het contact met buiten zowel op de begane grond als op de verdieping optimaal is.

Het woonhuis is opgebouwd uit een combinatie van een staalskelet en een houtskeletbouw buitenschil. De gevels zijn voorzien van verticale houten delen in een open gevelsysteem. Het dak is gedekt met natuurlijk riet met een koperen nok.

Meerstad is gelegen aan de rand van het gebied dat de laatste jaren sterker wordt geconfronteerd met aardschokken als gevolg van de gaswinning. Dat heeft er toe geleid de constructie van dit woonhuis aardbevingsbestendig uit te voeren. Peter Knol Bouwbedrijf uit Groningen realiseerde het woonhuis. Huisman Warmtetechniek verzorgde de installaties in deze gasloge woonwijk.

wat we hebben gedaan

  • ontwerpen
  • bouwkundig tekenwerk
  • vergunningen
  • bouwvoorbereiding- en begeleiding
  • samenwerken